De vooroordelen over coaching


Geschreven door: Judith Ros
Gepubliceerd op: 08 okt 2020
Leestijd: 3 minuten


Er kleven nogal wat vooroordelen aan het begrip coaching. Begrijpelijk, want tegenwoordig lijkt iedereen wel coach. Toch geloven wij in de kracht van coaching. Juist omdat we in de praktijk zien dat je daarmee in een kort tijdsbestek, grote stappen zet. Daarom nemen we de vooroordelen over coaching graag bij je weg.

“Iedereen is coach”

Mindsetcoach, paardencoach, wandelcoach of business- en lifestyle coach. Tja, op LinkedIN vind je maar liefst 285.000 coaches alleen in Nederland. Niet zo verwonderlijk, want coach is nog steeds geen beschermde titel.

Iedereen kan dus coach worden, maar niet iedereen is ook een goede coach. Bij XL10 zijn we daarom zeer selectief in de coaches waar we mee samenwerken. Elke coach bij XL10 heeft minimaal enkele jaren ervaring en is geschoold in didactische en coachingsvaardigheden.  

Een goede coach:

 • Oordeelt nooit
 • Luistert écht naar jou
 • Is oprecht geïnteresseerd
 • Heeft de nodige (levens)ervaring en opleiding
 • Behandelt alles wat je bespreekt vertrouwelijk
 • Geeft geen mening, tenzij je er expliciet om vraagt
 • Stelt jou vragen, net zo lang tot je samen tot de kern komt

Kies je een coach die aan deze voorwaarden voldoet? Grote kans dat je dan een coach treft die jou écht verder helpt.

“Je bent een sneu geval als je coaching nodig hebt”

Coaching gaat over gevoel en gedrag. Vaak gaat het ook over patronen. Je hebt geen plezier in je werk, daardoor word je onzeker, met een negatief gevoel als gevolg. Er ontstaat een ineffectief patroon. Vaak weet je zelf niet waar dit door komt, laat staan dat je weet wat je eraan moet doen. Dat is niet sneu, dat is juist heel menselijk.

De meerderheid van de mensen kampt met ineffectieve patronen. Niet iedereen is echter even moedig om dat toe te geven. Erkennen dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken, is juist heel krachtig. Het geeft aan dat je in de spiegel durft te kijken en niet stil wilt blijven staan, maar jezelf wilt ontwikkelen. Hoezo sneu?

“De coach speelt alles door aan mijn werkgever”

Dit is helaas een van de vele fabels die over coaching nogal eens de ronde doet. Ook al verplicht jouw werkgever het coachtraject, dan nog bouwen we geen dossier op dat tegen jou gebruikt kan worden. Alles wat je bespreekt met jouw coach is vertrouwelijk. Is dat niet zo? Dan heb je wat ons betreft geen goede coach. Een coach is er in jouw belang, ongeacht wie de factuur betaalt.

Het gaat er om wat goed is voor jouw situatie en jouw ontwikkeling. Wel betrekken we daarbij graag jouw leidinggevende of werkgever, omdat we hebben ervaren dat dit een nog beter resultaat geeft. Daarbij staat centraal wat jij nodig hebt en wat jullie daar samen aan kunnen doen. Er zal nooit vertrouwelijke informatie worden gedeeld.

“Coaching kost veel tijd en geld”

Het is een misvatting dat een coachtraject altijd lang moet duren en daardoor erg kostbaar is. Hoe lang het duurt, is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke coachvraag. Bij de een is dat een eenvoudige en heldere vraag, bij de ander is het vraagstuk meer complex. Wij verzorgen coachtrajecten van slechts een paar gesprekken tot langdurige trajecten van enkele maanden. En alles wat daar tussenin zit!

Coaching gaat over inzicht in gedrag en gevoel. Op basis van die inzichten leer jij jezelf beter begrijpen en kun je jouw gedrag aanpassen wanneer dat nodig is. In veel gevallen heb je al na een paar gesprekken de juiste inzichten waar je vervolgens op eigen kracht mee verder kunt. Het hoeft dus helemaal niet lang te duren.

De meerwaarde van persoonlijke coaching

Wij geloven in de kracht van persoonlijke coaching. Zeker als aanvulling op een open training of in combinatie met teamontwikkeling. Dat we daar zo stellig in zijn, komt vooral door de mooie resultaten die we zien.

De resultaten van persoonlijke coaching:

 • Je begrijpt jezelf beter
 • Je wordt milder naar anderen én naar jezelf
 • Je ziet in dat jouw invloed op anderen beperkt is
 • Je krijgt inzicht in de zaken waar je wel invloed op hebt
 • Je groeit niet alleen in je werk, ook privé helpt het je verder
 • Je merkt direct resultaat, zelfs al na een paar coachgesprekken

Juist vanwege deze resultaten zijn wij zo enthousiast over coaching. Je kunt kiezen voor een individueel coachtraject met een specifieke coachvraag of als aanvulling op een van onze trainingen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van coaching? Stel jouw vraag aan ons via het contactformulier of bel met 074 – 245 26 45.

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES