Case: Frans op den Bult – maatwerk leiderschapstraining


Geschreven door: Judith Ros
Gepubliceerd op: 02 okt 2020
Leestijd: 2 minuten


Hotel, restaurant, zalencentrum en feestlocatie Frans op den Bult uit Deurningen staat al bijna 200 jaar voor Twentse gastvrijheid. Alle medewerkers staan letterlijk dag en nacht klaar voor de vele gasten. Sinds 2016 staat alweer de 7e generatie van dit familiebedrijf aan het roer, Pauline Scholten- Hellegers. De tijden veranderen en daar moet de organisatie ook in mee veranderen, dit vraagt ook een andere manier van aansturing. Leidinggeven en coachen van medewerkers wordt meer in de lijn gelegd.

“Een nieuwe kijk op de manier van werken bracht bij ons vooral verandering met zich mee voor onze meewerkend leidinggevenden, maar hoe voer je vernieuwde inzichten intern door? Vooral als het al tientallen jaren toch heel goed gaat? Waarom veranderen? Met deze vraagstukken gingen wij op zoek naar iemand die ons kon helpen met het doorvoeren van de wenselijke veranderingen.”

Pauline Scholten-Hellegers
Directeur-eigenaar Frans op den Bult

Van meewerken naar écht leidinggeven

Voorheen was de rol van meewerkend leidinggeven vooral gericht op het meewerken. Vanuit de nieuwe visie vragen we ook een andere rol van de meewerkende leidinggevenden. Ze moeten meer verantwoordelijkheid pakken in hun leidinggevende rol. De grootste uitdaging was om medewerkers te laten omdenken. Vertellen over de nieuwe richting die de directie in wil slaan en welke consequenties dit heeft voor hun functioneren. Ook het uitspreken van verwachtingen hoort daarbij. Na enkele gesprekken met Frans op den Bult heeft XL10 een training verzorgd voor de meewerkende leidinggevenden.

“Als je wilt veranderen is het zeer belangrijk dat je een goede match hebt tussen je medewerkers en de trainer. Is deze klik er niet, dan gaan ze elkaar ergens onderweg verliezen. Bij XL10 heeft de klik met de trainer juist de doorslag gegeven om uiteindelijk voor hen te kiezen.”

Karin Kremer
P&O Frans op den Bult

Maatwerk training op locatie

Training en coaching wordt steeds belangrijker voor Frans op den Bult. Wel kiezen ze bewust voor een stap voor stap invoering. De voornaamste reden daarvoor is dat ze niet aan hun identiteit en het doel van de organisatie voorbij willen gaan.

Na persoonlijke gesprekken, stelde XL10 een maatwerk leiderschapstraining samen die volledig op de wensen van Frans op den Bult werd afgestemd. Zo werd er bewust gekozen voor vier dagdelen in plaats van twee volle dagen training. Dit was beter haalbaar voor de medewerkers en beter voor het resultaat. Na elk dagdeel kon het geleerde in de praktijk worden gebracht. Deze maatwerk training gaf zo de mogelijkheid om de inhoud volledig af te stemmen op de praktijksituatie van de klant.

“Met deze training van XL10 hebben wij in elk geval al vele goede stappen in de juiste richting gezet. De inzichten zijn gegeven en de handreikingen zijn gedaan. Nu is het natuurlijk aan ons om dit ook vast te houden en met ons team te gaan voor het maximale resultaat. Dit moet volgens ons zeker lukken!”

Karin Kremer
P&O Frans op den Bult

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES