Maak jij je zorgen? Blijf niet malen, maar kom in actie


Geschreven door: Judith Ros
Gepubliceerd op: 01 mei 2020
Leestijd: 3 minuten


Onze coach Hermien Hannink merkt dat veel mensen zich zorgen maken over de toekomst. Logisch, zeker in deze tijd. Maar hoe voorkom je dat ze niet met je aan de haal gaan en jij de zorgen de baas blijft? Kim Seyger en Hermien Hannink gingen in gesprek en hebben tips voor je.

Wat doen zorgen met je?

Volgens Hermien veranderen mensen door zorgen en merk je dat uiteindelijk ook op de werkvloer. “Mensen gaan malen, denken veel na over verschillende zaken. Ze slapen slecht. Worden vaak humeurig en hebben een kort lontje. In iemands werk merk je dat vaak doordat ze minder initiatief nemen en minder productief zijn.” Kim vult aan dat dit ongetwijfeld ook van invloed is op de sfeer, de motivatie en het uiteindelijke resultaat binnen je organisatie.

Zorgen zijn soms terecht, maar niet handig

Hermien doet voor XL10 veel persoonlijke coachtrajecten. Ook voor mensen die zich veel zorgen maken, kan persoonlijke coaching uitkomst bieden. “Meestal brengen we eerst samen in kaart waar iemand zich zorgen om maakt en welke invloed je er zelf op hebt. Op sommige zaken hebben mensen invloed en op sommige zaken helemaal niet.” Hermien vindt dat je daar ook heel realistisch naar moet kijken. “Het is soms best wel terecht dat mensen zich zorgen maken, maar niet heel handig.”

Zorgen accepteren en mee om leren gaan

Met behulp van cognitieve gedragstherapie breng je in kaart dat zorgen maken iets is dat je vooral zelf doet. “Het komt niet door de situatie op zich, maar omdat je iets vindt van die situatie. Je vindt dat je daar iets mee moet of dat een ander daar iets mee moet. Daar heb je niet altijd zelf invloed op” Cognitieve gedragstherapie gaat dus heel erg over hetgeen waar je wel zelf invloed op hebt. Hermien geeft verder aan dat ze heel concreet gaat kijken naar de situatie waarover iemand zich zorgen maakt en deze ga je rationaliseren. “Als jij je daar zorgen over maakt, dan is dat gewoon zo. Dat moet je accepteren.”

Alleen rationaliseren is volgens Hermien niet voldoende: “Je moet wel in actie komen en leren omgaan met de situatie. Daar gaan we dan samen naar kijken, zodat je effectiever wordt en toch meer resultaat uit de situatie haalt. Met als uiteindelijke doel dat je tevredener bent, meer energie overhoudt en minder nadenkt.”

Wat kun je zelf doen?

“Pak jezelf op en kijk wat je er wél aan kunt doen en ga dat ook doen! Misschien nog wel belangrijker: vier je successen, hoe klein ook!” Dat is de belangrijkste tip die Hermien en Kim tot slot mee willen geven.

Over Hermien Hannink

Hermien Hannink

Hermien is al meer dan 15 jaar werkzaam bij XL10 als trainer en senior coach. Met veel ervaring in RET-coaching en NLP is Hermien bij XL10 de specialist op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Over Kim Seyger

Kim Syeger

Kim Seyger is commercieel directeur bij XL10. Als organisatiepsycholoog is zij al jaren gesprekspartner op het gebied van ontwikkeling van mens en organisatie. 

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES