Vlog: leiderschap tijdens de Coronacrisis


Geschreven door: Judith Ros
Gepubliceerd op: 09 apr 2020
Leestijd: 3 minuten


We zitten alweer in de 4e week van de zogenaamde intelligente lockdown. De coronacrisis heeft ook ons werkzame leven inmiddels behoorlijk op de kop gegooid. Wie vanuit huis kan werken, werkt thuis. Wie z’n werk niet vanuit huis kan doen, past zich op z’n werk aan naar de richtlijnen van het RIVM.

Iedereen draagt z’n steentje bij om er het beste van te maken. Maar hoe hou je in tijden van een crisis als deze je team bij elkaar? En hoe geef je leiding als je ineens niet fysiek allemaal meer bij elkaar zit? Kim Seyger en Bjørna Rekers van XL10 gingen in gesprek en maakten een eerste balans op.

Video

We passen ons snel aan

Deze tijd vraagt veel van organisaties en leidinggevenden. Sowieso moeten we allemaal wennen aan de nieuwe manier van werken. Bovendien zien leidinggevenden hun mensen veel minder. Volgens Bjørna valt het op dat mensen het vooral lastig vinden dat ze niet overal meer grip op hebben. “Ik hoor vanuit mijn netwerk dat mensen niet alles meer kunnen volgen wat er overal gebeurt, vanwege de veranderde situatie. Aan de andere kant zie je ook hele mooie dingen gebeuren. Het is bewonderenswaardig hoe snel men zich toch weet aan te passen.”  

Praktische zaken eerst

Vanuit de drie aandachtsgebieden van leiderschap (strategie, mens en actie) zien we dat de aandacht in het begin vooral uitging naar actie. Er moest in korte tijd heel snel geschakeld worden om alles geregeld te krijgen. In de tweede week zag Bjørna vooral een verschuiving naar mens. “Zit jij nog lekker in je vel? Heb je wel een goede stoel? Focus op de meer praktische zaken”.  Nu we een beetje gewend zijn aan deze nieuwe situatie zien Kim en Bjørna een verschuiving richting strategie. Dat moet ook door blijven gaan. “Hoe gaat het verder? Waar gaan we naartoe? Dat willen mensen juist nu ook graag weten.”

Blijf verbinding houden

Vanuit de drie aandachtsgebieden van leiderschap kun je als leidinggevende verschillende rollen vervullen. Kim geeft aan dat er naast het faciliteren juist nu ook meer gebeurt op het gebied van aandacht en verbinding. “Hoe blijf je ook op afstand verbonden met de mensen in je team?” Volgens Bjørna is dat ook nu de grootste uitdaging van leidinggevenden. “Behalve dat er nu hele mooie dingen gebeuren, zie je ook wel degelijk mensen wegzakken. Vooral de mensen die collega’s om zich heen nodig hebben en floreren bij het systeem van werken. Juist die mensen zakken nu weg.”

Uitdagingen voor na de crisis

“Als straks na de intelligente lockdown langzaam alles weer op gang komt, heb je al enkele weken als team niet bij elkaar gezeten. En dan die afstand van anderhalve meter. Je bent letterlijk uit elkaar gegroeid als team.” Volgens Bjørna ligt ook daar een grote uitdaging straks na de crisis. Bovendien zullen er bedrijven zijn die het moeilijk hebben. De crisis kost hen misschien klanten of ze leveren in aan marktwaarde. Dat brengt ook onzekerheid voor het team mee. Hoe ga je de strategie die je voor 2020 geformuleerd had alsnog gestalte geven?

Zichtbaar, betrouwbaar en consistent leiderschap

Deze tijd is een tijd waarin mensen meer dan ooit nodig hebben dat een leider zichtbaar, betrouwbaar en consistent is. Volgens Kim hebben leiders daarom nu vooral behoefte aan praktische, snel toepasbare tools en handvaten, zodat je geholpen bent in leiderschap op afstand. Bjørna vult aan dat helderheid en duidelijkheid daarbij ook van belang zijn.

Wil je meer weten over zichtbaar en consistent leiderschap? XL10 helpt je graag. Bekijk ook onze leiderschapstrainingen.


Over Kim Seyger

Kim Syeger

Kim Seyger is commercieel directeur bij XL10. Als organisatiepsycholoog is zij al jaren gesprekspartner op het gebied van ontwikkeling van mens en organisatie. 

Over Bjørna Rekers

Bjørna Rekers

Bjørna Rekers is trainer, coach en consultant bij XL10 op het vlak van leiderschap en teamontwikkeling. Door haar jarenlange ervaring en brede opleiding is ze bovendien zeer ervaren in het ontwikkelen van samenwerking binnen teams.

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES