De verschillende fasen van effectieve communicatie


Geschreven door: Judith Ros
Gepubliceerd op: 12 apr 2017
Leestijd: 2 minuten


Tijdens de training effectief communiceren komen ook de verschillende fasen van effectieve communicatie aan bod. Als je jouw communicatie wilt verbeteren is het namelijk van belang dat je de verschillende fasen kent.

Effectieve communicatie vindt fasegewijs plaats. Om effectiever te kunnen communiceren is het belangrijk dat je deze fasen leert kennen en herkennen. Communicatie is een proces van actie en reactie, als het gaat over uitingen van mensen.

Fase 1: De Aanleiding

Stel, je zit in de trein, naast iemand met wie je een gesprek wilt gaan voeren. De drang die je hebt om die persoon iets te vertellen, is de aanleiding. Jij bent de ‘zender’.

Fase 2: Beeldvorming

Je probeert je voor te stellen wat je allemaal zou kunnen zeggen om een gesprek te beginnen. Je probeert je een aantal openingen voor de geest te halen.

Fase 3: Keuze

Je begrijpt dat je niet zomaar alle voorzetten in één keer kunt spuien. Je kiest de opening, waarvan je denkt dat die het beste op de persoon zal overkomen. Je zendt in feite een gecodeerde bood­schap uit. We gebruiken het woord ‘gecodeerd’, want jouw beeldvor­ming hoeft niet parallel te lopen met de beeldvorming van de geadresseerde.

Fase 4: Ontvangst

Je bent in beeld bij de persoon aan wie je de boodschap richt. We noemen hem “ontvanger“.

Fase 5: Decodering

De ontvanger hoeft de boodschap niet te interpreteren zoals jij die in gedachten had.

Fase 6: Interpretatie

De ontvanger gaat na of hij zin heeft om met jou verder te praten.

Fase 7: Aanleiding

De ontvanger voelt ook de behoefte om een gesprek te voeren.

Fase 8: Beeldvorming

Ook de ontvanger heeft een aantal zinnen in zijn hoofd, die als antwoord of als aanvul­ling kunnen dienen.

Fase 9: Keuze

Deze ontvanger zal, om zijn bijdrage te leveren aan het gesprek, het antwoord moeten kiezen dat aanleiding geeft om je te laten nadenken.


Wil je meer weten over de verschillende fases van effectieve communicatie en wil je leren hoe je per fase jouw invloed vergroot? Bekijk dan eens ons aanbod communicatietrainingen.

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES