8 tips voor leidinggeven op afstand

Het vele thuiswerken is voor de meeste medewerkers misschien wel de grootste verandering van 2020. We zijn inmiddels een aantal maanden verder sinds corona de vanzelfsprekendheid op ons werk, ernstig overhoop gooide.

We zouden denken dat we nu wel gewend zijn aan die nieuwe situatie. Toch merken wij in de praktijk dat het vele thuiswerken voor velen nog steeds een grote uitdaging is. Vooral leidinggevenden moeten werken aan het leidinggeven op afstand. Hoe hou je de aansluiting bij jouw team? En hoe geef je iedereen wat hij of zij nodig heeft? Met de tips van Rene helpen wij je op weg.

1. Maak duidelijke afspraken

Samenwerken op afstand is een stuk lastiger. Juist dan zijn goede afspraken noodzakelijk. Spreek bijvoorbeeld een sociaal minimum af: wanneer kom je wel fysiek bij elkaar? Wat is minimaal nodig om goed te kunnen samenwerken? Hoe gaan we om met online vergaderen? Maak ook afspraken over gedragsregels in online communicatie.

2. Coach op afstand

Op afstand heb je niet exact zichtbaar wat jouw medewerkers de hele dag doen. Het is ook niet aannemelijk dat thuiswerkende collega’s, thuis net zoveel focus hebben als op kantoor. Dat geeft ook niet. Stuur daarom vooral op output. Wat iemand overdag doet, maakt in feite niet uit. Hoe hij dat doet ook niet. Maar je maakt wel afspraken over output. Stap daarbij af van controle, maar ga zitten op vertrouwen. Heb er vertrouwen in dat je medewerkers thuis hun werk net zo serieus nemen als op kantoor.

3. Geef het goede voorbeeld

Lijkt een open deur, maar deze wordt nogal eens onderschat. Verwacht je van jouw medewerkers dat ze zoveel mogelijk thuiswerken? Zorg dan dat je daarin ook het goede voorbeeld geeft. Werk zelf ook zoveel mogelijk vanuit huis en zorg voor een goede thuiswerkplek. Ook in afspraken nakomen, is het belangrijk dat je daarin zelf het goede voorbeeld geeft.

4. Geef vertrouwen

Sturen op resultaat begint met vertrouwen geven. Stop het wijzende vingertje diep in je zakken. Formuleer wel duidelijke opdrachten, maar heb vertrouwen in jouw mensen. Thuiswerken is nu eenmaal anders dan op kantoor. Erken dat en geef aan dat je erop vertrouwt dat jouw medewerkers hun werk ook vanuit huis, serieus nemen.  

5. Deel je agenda

Zorg dat je agenda up to date is. Zorg ook dat je agenda open is voor iedereen, zo ben je ook op afstand zichtbaar voor je collega’s en weten ze wanneer je wel of niet beschikbaar bent, ook voor hen.

6. Houd je vaste werktijden aan

Ga niet ’s avonds laat of juist heel vroeg mails versturen, dit maakt mensen onrustig. Houd je daarom aan de vaste werktijden waarop je dit doet.

7. Plan elke week een startmoment in

Hou elke week een ‘weekstart’ om elkaar te zien, bij te praten en zakelijke afspraken te maken waar nodig.

8. Deel wat je bezighoudt

Deel waarmee je bezig bent, wat je hebt ontdekt en wat je hebt geleerd. Nog te vaak denk je dat het niet interessant of relevant genoeg is om te delen. In de praktijk blijkt echter dat het gewoon welkome aanvullingen zijn. Als je deelt met elkaar, blijf je in verbinding. Juist op afstand. Dit geldt voor iedereen en als je daar zelf het goede voorbeeld in geeft, krijg je de rest makkelijker mee.

Wil je meer weten over leiderschap of heb je interesse in onze leiderschapstrainingen? Bekijk hier het trainingsaanbod.

Over René Velthuis

Rene Velthuis

René Velthuis is al jaren verbonden als trainer en adviseur aan XL10. Met zijn jarenlange ervaring op het vlak van leiderschap en communicatie is hij een ideale gesprekspartner voor bedrijven die hun teams naar een hoger niveau willen brengen.

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES