7 vaardigheden en denkwijzen voor leiders van de toekomst

Invloeden van buitenaf veranderen bovendien onze blik op de wereld en ze veranderen onze omgeving. Zo heeft Covid de wereld ook blijvend veranderd. We hopen allemaal dat alles weer “normaal” wordt. Maar feit is dat we nooit weer teruggaan naar hoe het ooit was. Neem alleen maar thuiswerken als voorbeeld.

Veranderende wereld vraagt een nieuw soort leider

De komende tijd zullen we ongetwijfeld merken dat het zakelijke landschap ook verder zal veranderen. Dat heeft invloed op het leiderschap van de toekomst.

Sommige aspecten van leiderschap zullen altijd blijven. Denk aan het formuleren van een visie en het uitvoeren van een strategie. Daarnaast zullen toekomstige leiders over een nieuw arsenaal aan vaardigheden en denkwijzen moeten beschikken. 

Organisaties zien er over 10 jaar fundamenteel anders uit. Ook de manier van werken in organisaties zal gaan veranderen. Dat betekent dat er een nieuw type leider aan het roer moet staan. Er is behoefte aan leiders met een inclusieve, nieuwsgierige en creatieve denkwijze.

Inclusiviteit: omarm diversiteit

De wereld raakt steeds meer verbonden. Daardoor heeft iedere organisatie het potentieel voor wereldwijde medewerkers en klanten. Inlcusiviteit betekent de mentaliteit hebben van een wereldburger. Dat betekent globaal denken en diversiteit omarmen. Je moet als leider nieuwe culturen begrijpen en waarderen. Ga actief op zoek naar diverse teams. Geef leiding aan medewerkers met verschillende achtergronden en knowhow. Juist dan betreedt je nieuwe wereldmarkten en zul je succesvoller zijn.

Blijf nieuwsgierig

Zodra je denkt dat je “het allemaal wel weet”, mis je de aansluiting met collega’s, klanten, je team én jezelf. Blijf nieuwsgierig. Altijd!

Toekomstige leiders kunnen veel leren van de honger naar andere oorden die de oude ontdekkingsreizigers hadden. Ze moesten openstaan voor nieuwe ideeën en van koers veranderen naarmate de wereld om hen heen veranderde.

Net als ontdekkingsreizigers, die voortdurend moesten anticiperen en aanpassen, zo moet je als effectieve leider veerkracht tonen en nieuwsgierig blijven voor de wereld om je heen. Leiders van de toekomst zijn een voorbeeld voor iedereen. Ze zijn zeer betrokken bij de persoonlijke en zakelijke groei van iedereen in de organisatie. Een machtspositie willen handhaven is dodelijk voor de nieuwsgierigheid én de inspiratie. Toekomstige leiders zijn zich hiervan bewust.

Wees creatief

Zoals chef-koks hun ingrediënten combineren om tongstrelende maaltijden te creëren, zo moeten leiders de twee meest essentiële ingrediënten van hun organisatie in evenwicht brengen: menselijkheid en technologie. Bij creatief verantwoordelijk leiderschap hoort dat je vanaf afstand met een arendsoog naar jouw eigen organisatie durft te kijken. Stel jezelf met regelmaat de volgende vragen:

  • Wat wordt er van mij verwacht?
  • Wat gebeurt hier?
  • Hoe functioneren mensen, processen en systemen?
  • In hoeverre zijn we actueel en voorbereid op de toekomst?
  • Voelen mensen zich veilig in onze organisatie?
  • Hebben mijn mensen vertrouwen in de toekomst?

Coach en inspireer jouw team

Gedreven coaches motiveren, inspireren en betrekken hun teams, terwijl ze voor elk lid als individu zorgen. Evenzo moet je als toekomstige leider je medewerkers als individu waarderen in plaats van iedereen als werknemer te zien. De beste coaches en leiders ontwikkelen hun mensen om succesvoller te zijn dan zijzelf.

Wees toekomstgericht en laat je niet verrassen

Futuristen zorgen ervoor dat organisaties niet verrast worden door wat de toekomst zou kunnen brengen. De wereld waarin we leven is continu in beweging en verandert voortdurend. Overweeg daarom meerdere scenario’s en bedenk nieuwe mogelijkheden. Blijf op de hoogte van trends en blijf verbonden met je netwerk. Dit is verreweg de belangrijkste vaardigheid voor toekomstig leiderschap.

Blijf op de hoogte van nieuwe technologie

Pubers, gadgetfans en nerds hebben één ding gemeen: ze zijn altijd op de hoogte van de nieuwste technologie. Zorg dat je als toekomstige leider daar ook van op de hoogte bent. Word een techfan! Je hoeft geen expert te zijn in de praktische toepassing, maar omarm technologie en knowhow zodat je ze optimaal kunt benutten voor jouw organisatie. Nieuwe leiders zijn technisch onderlegd en digitaal vloeiend.

Toon empathie

Tientallen jaren hebben leiders ervoor teruggedeinsd om hun emoties te tonen. Maar in de toekomst moet je als leider emotioneel intelligent zijn. Ontwikkel je zelfbewustzijn en je empathie. Goede communicators werken aan verbinding en zijn niet bang om hun kwetsbaarheid te tonen. Empathie is een vaardigheid die zorgt dat je de gevoelens en perspectieven van anderen begrijpt. Zelfbewustzijn gaat over het begrijpen van je eigen sterke en zwakke punten en het helpen van anderen om die van jou ook te begrijpen.

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES