5 tips voor samenwerken op locatie

Het dringende advies, “werk thuis tenzij het niet anders kan”, is al enige tijd vervallen. Voor veel grote bedrijven betekende dit dat ze voor het eerst sinds lange tijd weer naar kantoor mochten. Een fysieke hereniging met je collega’s. Maar weten we nog wel hoe dat moet? Samenwerken en omgaan met collega’s? Ja, het is net als schaatsen op natuurijs, na jarenlange zachte winters. De eerste slagen zijn wat onwennig, maar al snel heb je de slag weer te pakken. Bovendien helpen wij je met 5 praktische tips alvast een beetje op weg.

Tip 1: Geef elkaar de ruimte

Die anderhalve meter voelt voor velen inmiddels heel veilig. Respecteer dat en realiseer je dat sommige collega’s daar blijvend waarde aan hechten. Elkaar de ruimte geven betekent ook dat je niet oordeelt. Daar waar de één de vlag uithangt omdat hij weer naar kantoor mag, en het liefst vijf dagen per week naar kantoor gaat, zal een ander het liefst nog gedeeltelijk thuiswerken. Iedereen is anders en heeft een andere thuissituatie. Heb onderling begrip, en kijk hoe je met verschillende wensen toch met elkaar de klus gaat klaren.

Tip 2: Behoud het goede

Nee, de afgelopen maanden waren echt niet voor iedereen kommer en kwel. Er zijn ook veel goede dingen geweest. Meer flexibiliteit, een betere werk-privé balans of minder reistijd, om maar een paar voorbeelden te noemen. Benoem met elkaar wat jullie de afgelopen maanden in positieve zin heeft gebracht. Stel elkaar de vraag: wat ging er goed? Maak een top 5 wat er in thuiswerktijd is ontstaan en wat je graag wilt behouden. Maak ook nu die wandeling tussen de middag!

Tip 3: Accepteer dat dingen blijvend anders zijn

Deze tip hangt sterk samen met de eerste twee tips. Als je de goede dingen weet te behouden, ga je vernieuwen en zal het anders zijn dan voorheen. Collega’s die meer ruimte nodig hebben, zullen die ook pakken. Dat kan in veel gevallen juist positief zijn. Echter niet iedereen gaat even gemakkelijk met verandering om. Accepteer dat dingen blijvend anders zijn. Het helpt je namelijk om ook zelf weer jouw weg te vinden.

Tip 4: Neem de tijd om weer te ouwehoeren  

Vanuit alle online meetings zijn we inmiddels gewend om direct to the point te komen. Het mag nu ook weer over andere dingen gaan. Investeer in de relatie met je collega’s. Ga niet op kantoor meteen weer als een dolle aan het werk maar neem de tijd om weer eens ouderwets te ouwehoeren bij de koffieautomaat. Zorg voor wat lekkers bij de koffie of organiseer die vrijdagmiddagborrel. Luister naar elkaars verhalen en deel ervaringen.

Tip 5: Respecteer elkaars grenzen

Samen komen levert voor sommigen ook weer prikkels op. Denk alleen al aan de prikkels op de snelweg of in het OV, op weg naar je werk. Ons lichaam moet weer wennen aan de hoeveelheid prikkels die op ons afkomen. Hoe worden grenzen ook alweer bepaald? Wat voelt op dit moment oké? Hoeveel contacten kan ik aan? Vragen die eenieder zich mag stellen en daarbij mag bepalen wat goed voelt en wat niet. En dat kan per persoon verschillen. Respecteer daarom elkaars grenzen en leg de lat niet te hoog.

Advies nodig bij de
keuze voor een training?

Bel vrijblijvend met XL10. Samen met jou bespreken we graag jullie ambities.

Alco CTA

ONZE REFERENTIES