Ploegleider, chef, teamleider, uitvoerder of projectleider. Ongeacht bij welke organisatie ze werken, ze hebben vaak één ding gemeen. Ze werken keihard mee in de dagelijkse operatie en zijn daarnaast verantwoordelijk voor de aansturing van diezelfde dagelijkse operatie. Dat is wezenlijk anders dan wanner je een leidinggevende bent die niet meewerkt. Wij leggen deze verschillen graag aan je uit en geven je handvatten hoe je hier als meewerkend voorman het beste mee omgaat.
Meewerkend leidinggeven is anders dan manager zijn
Als meewerkend voorman sta je midden tussen jouw team. Je werkt net zo hard mee. Ondertussen wordt wel van je verwacht dat je de collega’s waar je dagelijks mee werkt op de werkvloer, aanspreekt op gedrag en stuurt waar nodig. Spreek je iemand aan, dan moet je daar wel de rest van de dag nog mee samenwerken.
Van je medewerkers kun je het verwijt krijgen dat je teveel op handen van het management bent. Van het management kun je anderzijds het verwijt krijgen dat je te vaak de kant van het personeel kiest. Deze dubbele rol maakt meewerkend leidinggeven soms best lastig.
De uitdagingen waar je als meewerkend voorman voor staat, zijn daarom anders, maar de competenties voor leidinggeven verschillen niet zoveel van die van een leidinggevende die niet meewerkt in de dagelijkse operatie. Het belangrijkste is dat je leidinggeven leuk vindt of gaat vinden zodra je daarvoor de juiste vaardigheden ontwikkelt.
Een goede uitvoerder is niet persé een goede leider
Als ploegbaas of uitvoerder ben je waarschijnlijk ongelofelijk goed in jouw vak. Niet voor niets heb je het vertrouwen gekregen om een aansturende rol op je te nemen. Maar een goede uitvoerder is niet vanzelf een goede leider. Leidinggeven vraagt iets anders van je. Er wordt van je verwacht dat je mensen motiveert en inspireert. Maar ook corrigeert waar nodig. Dat vraagt om andere competenties.
Dit wordt van je verwacht als leider:
- Je kunt helder en effectief communiceren
- Je kunt feedback geven en ontvangen
- Je kunt beleid vanuit de organisatie vertalen naar concrete doelen
- Je kunt jouw collega’s positief aansturen
- Je kunt een teamoverleg leiden
- Je kunt coachende vragen stellen en mensen op de werkvloer coachen
- Je kunt effectief denken en doen vanuit jouw dubbelrol als meewerkend leidinggevende
Niet iedereen is een geboren leider en schudt deze competenties zo even uit z’n mouw. Dat betekent niet dat je ongeschikt bent als leider in jouw rol van meewerkend voorman. Het goede nieuws is namelijk dat al deze vaardigheden trainbaar zijn. Met de juiste tips en trics en oefenen door gewoon te doen, kan iedereen groeien in zijn of haar leidinggevende rol.
Leiderschapstraining voor de meewerkend voorman
Als meewerkend voorman worden er best wat leidinggevende capaciteiten van je gevraagd. Het is dus heel logisch dat jij als meewerkend leidinggevende ondersteuning krijgt bij het ontwikkelen van jouw vaardigheden. Een training of 1 op 1 coaching kan jou daarbij helpen. Bij de leiderschapstrainingen van XL10 hebben we om die reden ook veel aandacht voor de dubbelrol van de meewerkend voorman.
Wil jij jouw vaardigheden als meewerkend voorman verbeteren? Kijk dan eens naar de volgende opties:
Twijfel je wat voor jouw situatie de beste optie is? Onze specialisten adviseren jou graag.